Castanyé ha presentat el seu projecte ‘La fruita com a font d’inspiració’.

Lleida, 30 de setembre de 2022 – La Fira de Lleida, dins el marc de la Fira de Sant Miquel – Eurofruit, ha acollit avui una nova edició dels Breakfast4Inno, esmorzar d’innovació i transferència de coneixement, en la qual la persona convidada per Inno4Agro per a compartir el seu coneixement i els reptes en l’àmbit de la innovació ha estat ha estat el Joel Castanyé, xef y copropietari de La Boscana, restaurant localitzat a Bellvís i que des de 2016 ostenta 1 estrella en la guia Michelin, per a compartir la seva visió en l’àmbit de la innovació.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Lleida i president del Parc Científic, Miquel Pueyo, que ha destacat que «la cadena de valor es estratègica», que les Terres de Lleida tenen tradició de grans cuiners amants de les arrels culinàries i en Joel Castanyé es un referent de la nova generació de cuiners. Després d’escoltar la proposta del Joel Castanyé ha desitjat molt èxit a la família Castanyé Daniel i a tot l’equip de la Boscana.

En la seva intervenció, Joel Castanyé ha presentat el seu projecte La fruita com a font d’inspiració, un projecte nascut a La Boscana que vol convertir-se en un projecte que doni prestigi a la fruita en l’alta gastronomia i tingui un gran impacte territorial. Sota el concepte «Eat Local», Castanyé ha posat en valor la fruita de Lleida convertint-la en la protagonista de tots els seus plats, tan en els salats com els dolços, on ja estem acostumats a veure-la.

El projecte té com a objectiu promoure la innovació culinària sense alterar la qualitat organolèptica o nutritiva d’aquests productes i una alimentació segura i saludable. a través de l’ús de diferents tècniques culinàries i dels productes d’alta qualitat vinculats al sector de la fruita, com a part del patrimoni gastronòmic del territori. Compta amb la col.laboració de professionals del sector, investigadors de la Universitat i del sector empresarial a través d’Afrucat i, a més, busca treballar estretament amb productors locals de proximitat.

El xef ha destacat que «la cuina és essencial per a l’espècie humana ja que la majoria de les coses que mengem són poc o gens comestibles sense que abans les haguem cuinat. En canvi, la fruita és l’únic ingredient que no cal cuinar per poder ser menjada», i en aquest cas, Castanyé afronta aquest repte amb «por i respecte», però també assegura que aquests dos sentiments «són l’ingredient fantàstic per ser creatius».
Ha explicat també, que «volem ser el primer restaurant del món que acabi tenint un menú només de fruita en tots els plats, des del primer snack fins l’últim». A més ha remarcat que «volem crear camins i conceptes nous a nivell internacional, que no hagin existit abans, que ningú hi hagi pensat ni ideat».

L’acte ha comptat amb la presència d’una vintena de professionals entre els quals es trobaven investigadors de la Universitat de Lleida, professionals del món empresarial així com representants de les administracions locals de Lleida (Paeria, Diputació, Cambra de Comerç i Parc Científic de Lleida, entre altres), per veure de quina forma es pot complementar el projecte des dels diferents agents de la cadena de valor del sector.

La trobada ha permès conèixer la necessitat de recuperar i posar en valor el món de la fruita i, sobretot, de la fruita del nostre territori d’una manera creativa i més enllà de com la coneixem avui en dia.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha estat present en la trobada i ha pogut conèixer de primera mà la proposta de Joel Castanyé i ha manifestat el seu suport a la iniciativa de recuperació i no abandó dels productors de Lleida, a través de la cuina.

En finalitzar la seva intervenció el Joel Castanyé ha manifestat que a mig termini preveu fer un recull en un o dos llibres de les diferents maneres en les quals el projecte anirà agafant forma i documentar l’evolució de la fruita a la cuina com a plat principal.

També ha anunciat que aquesta mateixa presentació la farà a la Fira Fruit Attraction de Madrid el proper dimarts, 4 d’octubre.

Els tres Breakfast4Inno previs van estar protagonitzats per Jaume Saltó (Grup Saltó), que va presentar el seu projecte de plataforma tecnològica per a les tasques del robot Misty adreçat a millorar la qualitat de vida de les persones grans que viuen soles; per Ferran Alemany (Mels i Torrons Alemany) que va presentar la mel amb llimona, un nou producte elaborat conjuntament amb la planta pilot de tecnologia d’aliments de la UdL; i per Jesus Querol, copropietari del Forn Pa de Ronyó de Torregrossa, cofundador del grup de reflexió i col·laboració «La casa dels forners/eres» que va presentar alguns dels projectes innovadors que estan promovent des del Gremi de forners.