El Parc Científic de Lleida ha acollit una nova edició dels Breakfast4Inno, esmorzar d’innovació i transferència de coneixement que ha comptat amb una trentena d’investigadors, professionals, empreses agroalimentàries i entitats de promoció econòmica.

La persona convidada per Inno4Agro per a compartir el seu coneixement i els reptes en l’àmbit de la innovació ha estat el forner Jesús Querol, copropietari del Forn Pa de Ronyó de Torregrossa, cofundador del grup de reflexió i col·laboració «La casa dels forners/eres» i coordinador de l’aula de formació i innovació del Gremi de Forners de Lleida propietat del Parc Científic de Lleida.

En la seva intervenció, Jesús Querol ha presentat alguns dels projectes que estan promovent des del Gremi de forners com ara la formació dels forners en la fermentació de la massa mare, o la promoció de la coca de recapte, i especialment s’ha centrat en el projecte «Piriponent», que pretén crear un pa singular de les terres de Lleida amb l’impuls del Gremi de Forners i les institucions de Lleida. En Jesús Querol ha posat en valor l’aposta d’elaborar aquest pa a partir de la millor varietat d’espelta autòctona, amb farina obtinguda de premsar a la pedra amb farineres actives de les Terres de Lleida i formant als forners perquè segueixin un procediment de fermentació lenta de massa mare que permeti crear la millor base nutricional per a l’elaboració del Piriponent, un pa d’alta qualitat, apte per la major part de la població donat el baix percentatge de gluten resultant i òptim per a la salut i la pràctica esportiva a partir de la lenta absorció dels nutrients.

L’acte ha comptat amb la presència d’una trentena de professionals entre els quals es trobaven investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i de la Universitat de Lleida, productors agrícoles d’espelta i farina, empresaris i restauradors així com representants de les administracions locals de Lleida (Paeria, Diputació, Cambra de Comerç i Parc Científic de Lleida, entre altres), per veure de quina forma es pot complementar el projecte des dels diferents agents de la cadena de valor del sector cereal-farina-pa-nutrició i salut.

La trobada ha permès conèixer la necessitat de recuperar i produir espelta en el nostre territori, la voluntat de crear la millor massa mare per a l’elaboració del pa amb el suport de la investigació de la Universitat de Lleida i la necessitat de divulgar a tots els nivells el consum de pa de qualitat entre la ciutadania a partir d’estendre el coneixement de les propietats dels pans elaborats amb massa mare de fermentació natural.

L’alcalde de Lleida i president del Parc Científic, Miquel Pueyo, ha estat present en la trobada i ha pogut conèixer de primera la proposta del Gremi de forners i forneres de Lleida i ha manifestat el seu suport a la iniciativa de creació d’un pa saludable i singular de Lleida elaborat a partir de la millor matèria primera i amb els millors sistemes de fermentació.

En finalitzar la seva intervenció el Jesús Querol ha manifestat, mostrant el Llibre «Pan de Pueblo» que seria molt interessant fer un llibre que reculli l’experiència dels forners lleidatans més grans perquè no es perdi tot el coneixement acumulat durant anys i que pugui servir d’inspiració a les noves generacions de forners.

Els dos Breakfast4Inno previs van estar protagonitzats per Jaume Saltó (Grup Saltó), que va presentar el seu projecte de plataforma tecnològica per a totes les tasques del robot Misty per a millorar la qualitat de vida de les persones grans que viuen soles i el Ferran Alemany (Mels i Torrons Alemany) que va presentar la mel amb llimona un nou producte elaborat conjuntament amb la planta pilot de tecnologia d’aliments de la UdL.