L’objectiu és desenvolupar dispositius que permetin ajustar el rang d’absorció de l’energia solar depenent del que necessita cada cultiu.

El Laboratori en Investigacions Energètiques i Sostenibilitat (LIES) de la Universitat de Lleida està duent a terme una investigació basada en tecnologies fotovoltaiques semitransparents per ser integrades en hivernacles, una solució emmmarcada dins del concepte conegut com  agrivoltaica, que consisteix en l’ús de terres agrícoles  per produir cultius i generar electricitat fotovoltaica simultàniament. L’objectiu del LIES és desenvolupar dispositius que permetin ajustar el rang d’absorció de l’energia solar depenent de la necessitat lumínica de cada tipus de cultiu.

El LIES ha realitzat la modelització matemàtica que permet avaluar la integració de diferents cèl·lules solars orgàniques a hivernacles. Dels primers resultats s’ha observat que, segons el grau de cobertura del sistema fotovoltaic i el cultiu estudiat, els sistemes fotovoltaics semitransparents basats en cèl·lules orgàniques permeten ajustar-se a les necessitats lumíniques de les plantes i produir part o tota l’energia d’aquest tipus de construccions. 

Durant els pròxims mesos es pretén construir els primers projectes pilots d’hivernacles fotovoltaics semitransparents que permetran dur a terme una campanya de monitoratge energètic de les condicions ambientals. En la mateixa línia, es pretén abordar noves solucions com l’ús d’aquests sistemes per fer front a l’estrès climàtic com les altes temperatures, l’elevada insolació i l’estrès hídric, que pateixen alguns cultius a la zona Mediterrània.

El creixement demogràfic actual i la concentració de la població en ciutats requereixen un canvi de paradigma tant en el model energètic com en la forma de produir aliments. En aquest sentit, l’agrivoltaica ha demostrat que és una solució eficaç per maximitzar el rendiment de cultius, minimitzar l’ús d’aigua i produir energia renovable.