L’Associació La Cristaleria, entitat del tercer sector social de Lleida, emprèn el projecte ‘La Cristaleria Germina‘, una iniciativa innovadora d’economia social dins l’àmbit agrari que es localitza al Viver d’Agricultors de Rufea.

L’objectiu principal d’aquest projecte és generar oportunitats laborals i formatives per a joves en situació de vulnerabilitat social, alhora que promou un model de producció i consum més conscient i sostenible. A causa de les especials circumstàncies ambientals de l’espai natural dels aiguamolls Rufea, limítrof amb l’espai natural protegit, es conrea amb tècniques i pautes d’agricultura ecològica per minimitzar l’impacte sobre l’entorn i ara comença la fase de distribució dels productes amb criteris de proximitat.

A partir d’aquest mes de maig ‘La Cristaleria Germina’ ja posa les seves cistelles de verdura ecològica i de proximitat a disposició dels consumidors que estiguin sensibilitzats per un consum conscient i solidari,  sense intermediaris, en un itinerari que podem considerar ‘de l’Horta de Lleida a la taula’.

La voluntat del projecte és comptar amb un grup de consumidors conscienciat amb l’origen i valor del producte, que permetrà garantir la seva sostenibilitat econòmica. A més, l’excedent no distribuït per aquest canal inicial es preveu destinar-lo a entitats del tercer sector social que lluiten contra la pobresa alimentària, facilitant l’accés al producte fresc i local a persones amb dificultats econòmiques.

Un altre dels pilars de ‘La Cristaleria Germina’ és combatre el malbaratament alimentari. En aquest sentit, l’acció divulgativa del projecte explicarà el motiu que cap verdura es considera imperfecta i, per tant, que aquelles peces que presenten diversitat en la seva forma, mesura o color són perfectament consumibles.

Partint de la premissa que l’agricultura és el sector de referència del territori lleidatà, i que proporciona grans possibilitats d’inserció laboral, aquest projecte pretén aportar també, una solució a la manca de relleu generacional en la producció agrària a partir de la formació i capacitació de persones en situació de vulnerabilitat. És així com es crearà una borsa de treball especialitzada constituïda per persones joves formades en el projecte amb el propòsit de què puguin auto ocupar-se o ser contractades per les diferents empreses agràries que formen part de l’entitat ADV Ecològica de Ponent en una primera instància, i per altres productors en general.

Tots aquells que vulgueu convertir-vos en consumidors de les hortalisses d’aquest projecte o tingueu interès en conèixer-lo de més a prop, podeu fer la vostra comanda en el següent enllaç, o bé, posar-vos en contacte trucant al 680192403 o enviant un correu electrònic a germina@lacristaleria.cat

Cal destacar que el projecte es desenvolupa al Viver d’Agricultors de Rufea , una iniciativa de l’Ajuntament de Lleida que té l’objectiu de donar suport a nous projectes agraris basats en l’agricultura ecològica, el comerç de proximitat i el valor afegit.

Informació del Viver Horts de Rufea aquí