Afirma que ‘cal que l’agronomia i la tecnologia es comuniquin’

La directora de l’Escola Politècnica Superior (EPS) ha estat la protagonista del segon capítol del cicle ‘Converses al Parc’, que produeix el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida i que busca divulgar la feina que desenvolupen científics i tecnòlegs de Lleida, una acció que s’emmarca en l’operació 1 del projecte Inno4Agro que se centra en l’impuls de la tecnologia i el talent pel desenvolupament d’un sector agroalimentari intel·ligent. Es tracta d’un projecte audiovisual gravat i editat al centre experimental i multimèdia Magical i que ja es pot consultar al canal de Youtube del PCiTAL.

La tecnòloga i investigadora Magda Valls i Marsal, actual directora de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (UdL), creu que ‘és necessari que el món de l’agronomia i el tecnològic es comuniquin, perquè tenim les eines de la comunicació i la informació i també les necessitats i el coneixement del sector agrari, però ens cal que cadascú conegui què aporta un a l’altre’. Valls afegeix que ‘l’agricultura té molts àmbits de creixement tecnològic i on el Big Data o la Intel·ligència Artificial hi poden tenir molt a dir’.

Magda Valls fa un repàs dels 30 anys d’història del centre universitari que va néixer amb els estudis d’enginyeria informàtica i que ha evolucionat amb graus i màsters d’enginyeria industrial, edificació i disseny digital. Aquests darrers són els estudis més recents i dels que l’any vinent sortiran els primers graduats. En aquestes tres dècades han registrat 3.200 titulats i Valls confirma que tenen un 100% d’ocupabilitat i una forta pressió del sector industrial que ‘cada setmana ens truquen demanant nous professionals’. Per la directora de l’EPS, ‘és molt important retenir el talent i fer-ho, en part gràcies al Parc Científic i Tecnològic i a les empreses que acull, és un èxit de Lleida i del territori’.

Magda Valls també explica que cal cercar noves vocacions STEM ja des de Primària i especialment entre les noies, atès que ‘és un tema clau i una gran preocupació, perquè és una anomalia que la tecnologia que utilitzem tots la dissenyi només una part de la població. Cal la implicació i la mirada de tots, d’homes i de dones’.

La directora de l’Escola Politècnica Superior de la UdL veu una ‘anomalia preocupant’ la manca de vocacions STEM entre les dones.