El Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) participa en 8 dels projectes que l’Ajuntament de Lleida ha presentat públicament per optar a la captació de recursos dels fons Next Generation de la Unió Europea destinats a la recuperació econòmica.

El Node d’Innovació Digital Agroalimentària, alineat amb l’estratègia europea dels Digital Innovation Hubs i amb el Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT), és el primer gran projecte coordinat pel PCiTAL i pressupostat en 1,8 milions d’euros. Serà una finestreta única sense finalitat de lucre que donarà suport a les empreses agroalimentàries, especialment a les pimes i al sector públic, en la seva transformació digital i en l’optimització de la gestió de dades per ajudar a la presa de decisions.

Amb l’impuls decidit de totes les Administracions públiques del territori i de la Generalitat de Catalunya, en el nucli d’aquest Centre d’Innovació Digital sectorial hi ha organitzacions de recerca i transferència de tecnologia (com la Universitat de Lleida, el Centre Tecnològic Forestal, Eurecat i l’IRTA) que amb els seus laboratoris, plantes pilot i, si s’escau, camps experimentals, i en col·laboració amb empreses -tant les oferents de tecnologia i serveis com les usuàries o demandants-, amb inversors i amb facilitadors, s’oferiran serveis com: 1) «prova abans d’invertir» (experimentar per comprendre les noves oportunitats i els rendiments de les inversions), 2) habilitats i entrenament, capacitació i difusió de capacitats, 3) suport per trobar finançament i inversions i 4) el desenvolupament de l’ecosistema d’innovació que està promovent el projecte Inno4Agro amb tots els actors que es vulguin incorporar i les oportunitats de xarxes.

Aquest projecte promou la implantació de les tecnologies digitals i els canvis culturals associats en l’àmbit de les cadenes de valor agroalimentàries, mitjançant una dinàmica de Living-Lab (Agrolivinglab) i una cartera de serveis que s’està definint en un dels 7 grups de treball tècnics promoguts en el marc del Projecte Estratègic per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran (2020-2027), impulsat per 6 institucions del territori (G6): Diputació de Lleida, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Lleida, Universitat de Lleida i les Cambres de Comerç i Indústria de Lleida i Tàrrega.

Els objectius principals son: la millora de les rendibilitats dels diferents subsectors, l’optimització de l’explotació dels recursos, la millora de la sostenibilitat i el desenvolupament de sistemes d’economia circular. Això es tradueix en disposar d’aplicacions d’agricultura de precisió, de robòtica, l’ús de sensors i connectivitat, la intel·ligència artificial o la revalorització del sector productiu agroalimentari com a element d’equilibri territorial, de reducció del despoblament rural i, a la vegada, reforçar el seu paper com a pilar de l’economia catalana i referent a Europa.

El segon gran projecte que lidera el Parc Científic de Lleida és l’optimització energètica i de sostenibilitat del complex de Gardeny. Si obté finançament, aquesta iniciativa suposaria una inversió d’1,6 milions dels fons Next Generation EU. El projecte s’enfoca cap a l’aprofitament i desenvolupament tecnològic de l’energia solar i dels elements d’arquitectura verda.

A més d’aquestes dues propostes, el PCiTAL donarà suport a altres 6 projectes que encapçala la Paeria i en què es preveu que, a més, participi el Magical Media desenvolupant un laboratori de creació visual i un festival de mapping.

En total, els 8 projectes que optaran als Fons Next Generation EU i en els quals el Parc estarà implicat suposen una inversió agregada de 22,4 milions d’euros, segons la proposta inicial de l’Ajuntament de Lleida. Aquesta consta de 46 actuacions amb una inversió total estimada en 124,6 milions d’euros.