La Generalitat de Catalunya ha iniciat la seva estratègia Newspace amb la posada en òrbita del primer Cubesat (satèl·lit de dimensions reduïdes) que permetrà el desenvolupament de l’Internet de les Coses i protocols de comunicació 5G.

El Cubesat, batejat com a «Enxaneta» a partir d’un procés participatiu a TV3 entre els més joves,  va enlairar-se el 22 de març en una nau Soyuz 2 des del cosmòdrom de Baikonour, al Kazakhstan, i es troba ja orbitant la terra a 550 km d’alçada.

Aquest és el primer dels 2 Cubesats que el govern català enviarà a l’espai. El proper, previst pel 2022, estarà destinat a l’anomenada Observació de la Terra i a diverses aplicacions relacionades amb l’agricultura i la ramaderia, igual que l’Enxaneta.

En aquest marc, els Laboratoris TIC del Parc Científic i Tecnològic han fet diverses retransmissions divulgatives en directe, entrevistant als fabricants dels satèl·lits i emetent l’enlairament del coet transportador, en col·laboració amb els responsables del projecte de la Generalitat. Els continguts d’aquesta col·laboració es troben ja disponibles a ponentaerospace.com.

Els Laboratoris TIC tenen previst, en els pròxims mesos, desenvolupar projectes tecnològics amb estudiants de la Universitat de Lleida i de batxillerat al voltant d’aquesta iniciativa, incloent-hi la representació de dades i imatges captades dels satèl·lits i també les òrbites dels objectes de l’espai, desenvolupant així una tasca divulgativa entre els estudiants i la població en general.