El sistema permetrà captar dades de satèl·lits per a la seva utilització a l’agricultura

Els Laboratoris TIC del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida han començat el disseny i construcció d’un recurs per al seguiment i la captura de dades obertes de satèl·lits ‘Newspace’, en el marc de la iniciativa Ponent Exploration and Research in Aerospace, popularment coneguda com P.E.R.A.

Es tracta de la posada en marxa d’un sistema d’antenes controlades i un sistema de descodificació de dades satel·litals, que permetrà captar els diversos tipus de senyals que emeten els satèl·lits, entre elles fotografies, per oferir-les en obert per desenvolupar serveis i projectes relacionats amb l’agricultura i també altres camps.

Es preveu que entri en funcionament en els propers mesos, abans de l’estiu, i serà construït i programat per diferents membres de P.E.R.A i estudiants dels Laboratoris TIC del Parc Científic de Lleida i constarà d’un antenes equipades amb rotor pel seguiment automatitzat dels satèl·lits, i un sistema de captura i descodificació de les senyals basat en un ordinador equipat amb sistemes SDR (Software Defined Radio).

El terme ‘Newspace’ descriu un mercat espacial nou, en el qual els costos d’elaboració i posada en òrbita de satèl·lits, en aquest cas petites unitats anomenades nano satèl·lits o Cubesats, s’han reduït en varies ordres de magnitud gràcies a empreses del sector aeroespacial com SPACE X. Això permet que projectes que abans costarien milions d’euros siguin executats ara amb desenes de milers, permetent una enorme ampliació dels serveis a crear i oferir per empreses. Es calcula que durant els pròxims 6 anys es llençaran més de 2.500 Cubesats, 30 vegades més que fa 10 anys

El sistema P.E.R.A. Ground Station (Estació de Terra) podrà captar les freqüències dels satèl·lits, incloent imatges aèries obertes, de sensors aplicables a l’internet de les coses (IoT) i altres. La Generalitat de Catalunya té previst llençar satèl·lits dins la iniciativa Newspace.

Actualment, diverses empreses del sector agroalimentari utilitzen imatges de satèl·lit o de drone per fer anàlisis de les necessitats del terreny, de les plantes o qüestions relatives a la collita, com ara l’estat de maduració dels fruits. En el futur proper, aquestes noves infraestructures que incorporaran càmeres i tecnologia d’última generació, abaratiran els serveis que actualment donen empreses especialitzades i permetran la captació d’imatges amb major resolució.

Més informació https://www.ponentaerospace.com/