El passat dia 24 de maig es va desenvolupar a Tudela (Navarra), la jornada “Ebro Valley Agro Tech”, una trobada d’un dia de durada amb la participació de startups i empreses agroalimentàries innovadores de la vall de l’Ebre. Les entitats organitzadores de l’esdeveniment han estat el Instituto Aragonés de Fomento IAF, la Agencia de Desarrollo Económico de la Rioja (ADER), el Centro Europeo de Empresas e Innovación de Navarra (CEIN) i el Parc Científic Lleida.

Un objectiu inicial de la trobada s’ha enfocat a facilitar les relacions i augmentar les vies de col·laboració en productes i serveis entre empreses que s’incorporen al sector agroalimentari i empreses amb un recorregut consolidat. Un altre important objectiu ha estat el treball conjunt en temàtiques sobre noves idees i reflexions, molt necessàries en relació a les oportunitats tangibles de futur i la millora de la competitivitat. Han participat una setantena d’empreses de perfil agroalimentari, de les quals una dotzena de Catalunya, principalment de Lleida. La trobada ha tingut lloc a la Ciudad Agroalimentaria de Tudela (CAT), un parc empresarial que facilita infraestructures i serveis a les empreses, amb major èmfasi en el sector agroalimentari.

La jornada ha comptat també amb la important participació de dues empreses “tractores” de cada territori. En el cas de Lleida aquestes empreses líders han estat Raventós Codorniu (Raimat) i Fruits de Ponent (Alcarràs). L’empresa de Raimat ha explicat les  incorporacions tecnològiques més recents que aplica  a les seves finques de vinya de Lleida; també ha exposat els reptes que es plantegen en la seva implementació general i operativitat. Fruits de Ponent ha explicat la seva línia de treball en la temàtica de la implementació dels ODS a nivell efectiu i també l’objectiu d’incorporar criteris i programes d’economia circular en la gestió ordinària.

El resultat de la trobada s’ha avaluat d’entrada molt favorablement, a l’espera de les anàlisis més detallades. S’ha constatat la gran quantitat de problemàtiques en comú de les empreses del gran corredor de la Vall d’Ebre, que comparteixen unes condicions fisiogràfiques, climàtiques i de sistemes de producció agroalimentària molt semblants, diferenciades clarament d’altres regions de l’Estat. La seva posició geogràfica entre els nuclis de Madrid, País Basc i els grans nuclis de la costa mediterrània és un punt rellevant, així com la presència de potents ciutats intermitges en  aquest territori estructurat per la conca del riu Ebre.

La dinàmica d’intercanvi de coneixements ha estat molt positiva. S’espera donar continuïtat a la iniciativa amb futures trobades que donaran peu a col·laboracions privades, institucionals o mixtes.

La representació de Lleida a nivell organitzatiu ha estat exercida pel Parc Científic, que ha col·laborat amb les tres institucions autonòmiques  de Navarra, la Rioja i Aragó en el muntatge i organització de l’acte. La projecció de l’economia de Lleida cap a Ponent i la Vall de l’Ebre és molt potent. Són moltes les inversions i plans de desenvolupament d’empreses lleidatanes en aquesta zona. Igualment moltes entitats del sector agroalimentari  de la conca de l’Ebre tenen com a referència empreses de les terres de Lleida a efectes de proveïment, vendes, intercanvis tecnològics i comercials.

Traslladar aquesta històrica col·laboració als aspectes de la innovació i emprenedoria ha estat pels organitzadors de la trobada un objectiu comú. Molt probablement es podran  sistematitzar futurs esdeveniments en altres localitzacions de la Vall de l’Ebre inclòs el Parc Científic Lleida.

Miquel Aran