La posada en marxa del Global Forest Biodiversity Initiative, la plataforma Turisme 360º o el hub de la Digitalització Agroalimentària seran accions destacades que es duran a terme els propers mesos

El Consell General del projecte INNO4AGRO s’ha reunit aquest matí en una sessió telemàtica, presidida pel Paer en Cap, Miquel Pueyo, en la qual s’han detallat les diferents accions dutes a terme durant l’any 2020 per part dels socis del projecte, l’estat d’execució del pressupost, i les principals accions que es duran a terme l’any 2021.

L’acció clau del projecte per aquest 2021 serà l’inici a la primavera de les obres l’Agrolivinglab, el laboratori d’innovació agroalimentària destinat a la promoció de la innovació i la transferència tecnològica, que s’ubicarà a l’antic edifici de Capitania d’Artilleria al Parc Científic de Gardeny i que comptarà amb el suport financer de la Diputació de Lleida, amb una aportació de 400.000 euros.

L’alcalde de Lleida ha indicat que, malgrat que inicialment la licitació de les obres de l’edifici de l’Agrolivinglab ha quedat deserta, la corporació està revisant el projecte per tornar-lo a licitar tan aviat com sigui possible.

De la resta d’accions previstes durant l’any 2021, destaca la nova iniciativa pilot per a la recerca de solucions als reptes del sector agroalimentari de l’ecosistema d’Inno4Agro amb una col·laboració conjunta entre empreses del sector productiu i centres de coneixement del territori. Aquesta acció s’emmarca dins l’Operació 4 del projecte INNO4AGRO, a càrrec de l’Ajuntament de Lleida.

Per part de la UdL, s’ha destacat la posada en marxa durant el 2020 del “Global Forest Biodiversity Initiative”, la major base de dades internacional amb informació sobre boscos, amb 30 milions d’arbres de 100 països, i que té el seu principal centre es troba a la Universitat de Lleida. També s’ha ressenyat el funcionament de la Planta Pilot de Tecnologia dels Aliments, que dona servei a empreses per al desenvolupament de projectes agroalimentaris i té convenis i projectes en curs amb empreses per a l’elaboració de plats i productes alimentaris diversos.

Per la seva banda, Turisme de Lleida està treballant per desenvolupar un producte de natura com a oferta transversal que vinculi diferents zones del territori amb una gran diversitat de productes turístics. D’aquesta manera, s’estan dissenyant, en el marc del projecte Inno4Agro, diferents productes i paquets turístics en dues grans tipologies: enogastronomia i activitats a l’aire lliure, amb diferents propostes d’escapades i rutes de senderisme interpretatiu, per exemple, a l’Horta de Lleida.

Aquest nou conjunt de rutes enllaça directament amb la Plataforma Turisme 360º que implementarà Turisme de Lleida, i servirà per reforçar prestacions i utilitats tecnològiques (sistema de monitoratge del comportament de la demanda, elements de gamificació, entre altres).

Finalment, des del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, que participa activament en el Grup Promotor de l’Oficina Tècnica per a la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran 2020-2027 promogut i coordinat per la Diputació de Lleida, s’està treballant en la consolidació d’un hub de la Digitalització Agroalimentària. Serà un punt de connexió entre empreses i entitats proveïdores de solucions en Tecnologies de la informació i la Comunicació i empreses agroalimentàries i altres amb necessitats de digitalització i, al mateix temps, un node amb altres centres, com el futur Digital Innovation Hub de Catalunya i altres d’àmbit de digitalització agroalimentària, a més de coordinar el grup de treball d’aquesta.

Pel que fa a les activitats executades durant l’any 2020, que han hagut d’adaptar-se al format virtual i, en algun cas, reorientar a causa de la pandèmia, destaquen la celebració del primer esmorzar d’innovació “Breakfast4Inno” al Parc Científic, la realització de diferents jornades tècniques i debats, com el 3r Fòrum Agroalimentari SER Ràdio Lleida i Inno4Agro, la participació en el programa SER Empresaris de la cadena SER i  les Jornades i Converses d’Innovació en el marc de la Fira de Sant Miquel 2020, en format virtual.